SOP er en støttespiller i flere av Legeforeningens kollegiale helse- og omsorgstilbud, som omfatter Støttekollegaordningen, Villa Sana, Leger og Rus og Seniorseminaret. SOP er også en støttespiller for Legeforskningsinstituttet LEFO.
I en periode med påkjenninger – det være seg privat eller profesjonelt – er støttekollegaenes oppgave å gi medmenneskelig støtte, råd og veiledning. Drøyt 90 erfarne leger er i dag støttekollegaer.
Tilbudet er å forstå som en utstrakt hånd, fra kollega til kollega. Tilbudet kan gis til alle leger og medisinstudenter, og er ikke knyttet til medlemskap i Legeforeningen.
Du kan ha inntil tre samtaler med en støttekollega, som får kompensasjon for sin innsats fra Legeforeningen. Støttekollegaene, som har erfaring og en viss utdanning i samtale, bevarer full diskresjon om de blir betrodd.
Støttekollegaen yter ikke legetjenester. Det føres ikke journal, det skrives ikke sykmeldinger og det foreforskries ikke medikamenter. Ved behov for dette kan du ta kontakt med din fastlege eller en kollega som er med i lege-for-lege-ordningen. Støttekollegaen kan være behjelpelig med å etablere slik kontakt.
Det kollegiale støtteapparat kan kontaktes av legen selv, av pårørende, venner, kolleger eller andre. Støttekollegene kan også ta kontakt med kolleger for å undersøke om det foreligger behov for støtte.
Det kollegiale støttetilbudet er landsdekkende, men det er lokalforeningenes styrer som organiserer tjenesten i eget fylke - via sine oppnevnte avdelingsledere.
Du står fritt til å kontakte en støttekollega i et annet fylke enn det du selv bor eller jobber i.
Se Legeforeningens oppdaterte oversikt med kontaktopplysninger om landets støttekollegaer
Hvis du ønsker hjelp til å opprette kontakt med kollegastøtteapparatet kan seksjonssjef Tone Houge Holter i Legeforeningens sekretariat bistå. Kontakt henne på e-post tone.houge.holter@legeforeningen.no, telefon 23 10 90 00 eller mobil 41 61 55 10.
Kilde: Tuva Løyning
Ressurssenteret Villa Sana er et tilbud for leger som trenger hjelp og støtte i kriser. Et opphold på Villa Sana er også ment for dem som har vansker med å klare arbeidet som lege, eller som står ved en korsvei i livet.
Legen selv, eller pårørende, kan kontakte Shahram Shaygani på e-post s.shaygani@trasoppklinikken.no eller på mobil 920 51 842, eller Hiep Tran på e-post h.tran@trasoppklinikken.no eller på mobil 995 81 437.
Det er ikke behov for henvisning. Man avtaler konsultasjonstime så raskt som mulig, og får tilbud om en til fem gratis samtaler ut fra en individuell vurdering. Dekning av reiseutgifter skjer etter fastsatte satser.
Legeforeningens pensjonsforberedende seminar avholdes på Soria Moria Hotell i Oslo. Arrangementet retter seg mot leger i alderen 60+ med ledsagere. Målet er å øke bevisstheten om endringene du står ovenfor i årene før pensjonsalder, og avklare eventuelle spørsmål om din fremtidige pensjon.
Reise og opphold betales i sin helhet av Sykehjelp- og pensjonsordningen for leger. Hver deltaker avkreves en kursavgift på kr. 4 400. Kursavgift for ledsager er kr. 2 200.
Dato for årets seminar er 22. - 23. oktober 2025
Faglig: Hildegunn Dalland
Praktisk: Sue Anita Solberg
LEFO er et uavhengig forskningsinstitutt som forsker på leger i Norge
Siden 1995 har de forsket på
Legers helse, livskvalitet og arbeid
Samfunnsmessige og organisatoriske betingelser for god profesjonsutøvelse
Holdninger, etikk og prioritering
Legerollen i endring
LEFO er i hovedsak finansiert av Sykehjelps- og pensjonsordningen for leger (SOP), med en andel fra Den norske legeforening.